24 листопада 2017 р. у Брюсселі відбувся саміт Східного партнерства, що завершився прийняттям Спільної декларації. Включення екологічних питань у документ загальнополітичного характеру означає підвищення важливості питань сталого розвитку, охорони довкілля та загроз від зміни клімату в порядку денному держав-членів ЄС та країн Східного Партнерства. Зокрема, в Декларації мова йде про:

  1. Підтримку реалізації цілей Порядку денного ООН для сталого розвитку до 2030 р. та Паризької кліматичної угоди.
  2. Сприяння інклюзивному сталому зростанню, переходу до екологічно чистої, ефективнішої та сталої економіки, а також пом’якшенню наслідків та покращення адаптації до зміни клімату.
  3. Імплементацію міжнародних угод та впровадження всеохоплюючих реформ у сферах довкілля та зміни клімату, яка залишається серед ключових завдань.
  4. Визнання важливості Плану “20 досягнень до 2020 року”. Необхідними ключовими кроками у сфері довкілля визначаються розробка планів управління басейнами річок, визначення екологічних ризиків для Чорного моря, розробка законодавства для СЕО та ОВД, покращення доступу до екологічних даних та сприяння сталому використанню живих ресурсів моря. 

Ключовий момент таких декларацій – необхідність практичної реалізації. Нагадаємо, що 18 жовтня 2017 року Міністерство екології і природних ресурсів України презентувало Дорожню карту щодо імплементації положень Люксембурзької декларації щодо належного екологічного врядування в Україні.